Wydział Rolniczo-Ekonomiczny
Wydział ten kładzie nacisk na badania podstawowe dla hodowli i nasiennictwa roślin użytkowych, doskonalenie metod hodowlanych, czynniki warunkujące produktywność nasienną zbóż, traw i ich bioróżnorodność. Przeprowadzamy badania nad degradacją i ochroną gleb oraz ich mikrobiologią. Analizujemy występujące choroby roślin oraz ich odporność na niskie, susze i zalewania. Rozważamy także problemy społeczno-ekonomiczne wsi a w stopniu zaawansowanym przygotowujemy do zarządzania w rolnictwie.
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
kierunki studiów
Zdobędziesz tu wiedzę przyrodniczą oraz specjalistyczną z zakresu: ochrony przyrody, kontroli i kształtowania środowiska, oddziaływania człowieka na glebę, powietrze i wodę, gospodarowania odpadami oraz problematyki prawnej i ekonomicznej ochrony środowiska. Dzięki kompleksowej wiedzy o środowisku będziesz przygotowany do podjęcia pracy w firmach zajmujących się wszechstronną działalnością związaną z ochroną środowiska a także m.in. w instytucjach naukowych czy we współpracy ze specjalistami zajmującymi się planowaniem przestrzennym.
Specjalności:
na I stopniu (dyplom inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Biotechnologia środowiska
- Monitoring środowiska i zagrożenia ekosystemów
na studiach niestacjonarnych:
- brak specjalności
na II stopniu: (dyplom magistra inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Zagrożenia i ochrona ekosystemów
- Monitoring ekologiczny środowiska
- Environment protection (j.ang.)
na studiach niestacjonarnych:
- Zagrożenia i ochrona ekosystemów
- Monitoring ekologiczny środowiska
Zdobędziesz szczegółową wiedzę z zakresu fizycznych, chemicznych i biologicznych zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa środowiska oraz procedur, metod i technik ich minimalizowania. Nabędziesz umiejętności pozwalające na zrównoważone i bezpieczne zarządzanie zasobami środowiska oraz kształtowanie ich jakości. Nauczysz się wykorzystywać najnowsze techniki IT do pozyskiwania informacji o środowisku oraz przetwarzania danych, ich analizy i prezentacji. Zostaniesz przygotowany do podjęcia działań doradczych, menadżerskich i badawczych w praktyce oraz prowadzenia gospodarstwa rolnego.
Specjalności:
na II stopniu: (dyplom magistra inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Zarządzanie środowiskiem
- Analityka środowiskowa
na studiach niestacjonarnych:
- Zarządzanie środowiskiem
- Analityka środowiskowa
Wyposażymy Cię w szeroki zakres wiedzy z dziedziny ekonomii, zarządzania rachunkowości. Uzyskasz także podstawowe informacje z zakresu specyfiki gospodarki żywnościowej, poznasz nowe kierunki rozwoju produkcji rolniczej, przetwórstwa rolno-spożywczego, rynku żywnościowego i usług. Program kształcenia w zakresie technologii informacyjnej pozwolą Ci na uzyskanie Europejskiego Certyfikatu Umiejętności Komputerowej. Po tym kierunku zostaniesz specjalistą posiadającym umiejętności umożliwiające zatrudnienie w strukturach kadry kierowniczej i zarządzającej przedsiębiorstw, instytucji oraz organizacji pracujących na rzecz wsi i rolnictwa, a także administracji państwowej i samorządowej. Zostaniesz dobrze przygotowany do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej.
Specjalności:
na I stopniu:
na studiach stacjonarnych:
- Ekonomika agrobiznesu
na studiach niestacjonarnych:
- Ekonomika agrobiznesu
na II stopniu:
na studiach stacjonarnych:
- Ekonomika gospodarki żywnościowej
- Zarządzanie i marketing w agrobiznesie
- Business economics
na studiach niestacjonarnych:
- Ekonomika gospodarki żywnościowej
- Zarządzanie i marketing w agrobiznesie
Posiądziesz tu umiejętności rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów gospodarowania zasobami ludzkimi, rzeczowymi, finansowymi i informacjami. Zostaniesz wyposażony w bogatą wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu nauk o zarządzaniu i nauk pokrewnych dotyczącej istoty, prawidłowości problemów funkcjonowania organizacji, tj. przedsiębiorstw i instytucji publicznych. Kierunek ten zapewni Ci wszechstronne przygotowanie do pracy w charakterze specjalisty ds. organizacji i zarządzania oraz menadżera średniego szczebla zarządzania w szeroko pojętej gospodarce żywnościowej, a więc; w rolnictwie, przemyśle rolno-spożywczym, handlu, instytucjach doradczych i konsultingowych, organizacjach gospodarczych samorządowych i administracji oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Zostaniesz przygotowany do realizacji podstawowych funkcji zarządzania procesami i zadaniami w różnego rodzaju organizacjach.
Specjalności:
na I stopniu:
na studiach stacjonarnych:
- Zarządzanie w agrobiznesie
na studiach niestacjonarnych:
- Zarządzanie w agrobiznesie
Zdobędziesz szczegółową wiedzę z zakresu fizycznych, chemicznych i biologicznych zagrożeń dla jakości i bezpieczeństwa środowiska oraz procedur, metod i technik ich minimalizowania. Nabędziesz umiejętności pozwalające na zrównoważone i bezpieczne zarządzanie zasobami środowiska oraz kształtowanie ich jakości. Nauczysz się wykorzystywać najnowsze techniki IT do pozyskiwania informacji o środowisku oraz przetwarzania danych, ich analizy i prezentacji. Zostaniesz przygotowany do podjęcia działań doradczych, menadżerskich i badawczych w praktyce oraz prowadzenia gospodarstwa rolnego.
Specjalności:
na I stopniu (dyplom inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Agrobiologia
- Agroekonomia
- Doradztwo agrotechniczne
- Agriculture (j. ang.).
na studiach niestacjonarnych:
- Agroekonomia,
- Doradztwo agrotechniczne
na II stopniu (dyplom magistra inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Agrobiologia
- Agroekonomia
- Doradztwo agrotechniczne
- Rolnictwo ekologiczne
- Agriculture (j. ang.)
na studiach niestacjonarnych:
- Agroekonomia
- Doradztwo agrotechniczne
- Rolnictwo ekologiczne
Kierunek stanowi szansę na globalne bezpieczeństwo żywności i tworzenia nowatorskich produktów na bazie surowców naturalnych, w tym biopaliw. Jego zadaniem jest wsparcie rolnictwa, leśnictwa, akwakultury w celu dostosowania do zmian klimatu. To tutaj wyróżnisz się interdyscyplinarnym wykształceniem na pograniczu nauk rolniczych, ochrony i kształtowania środowiska. Jako absolwent będziesz mógł podjąć pracę m.in. w specjalistycznych laboratoriach analitycznych i badawczych oraz diagnostycznych.
Specjalności:
na I stopniu: (dyplom inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Bezpieczeństwo biosanitarne
- Bioinżynieria produkcji pierwotnej
- Ekonomika zrównoważonego rozwoju
na studiach niestacjonarnych:
- Bezpieczeństwo biosanitarne,
- Bioinżynieria produkcji pierwotnej
- Ekonomika zrównoważonego rozwoju
na II stopniu: (dyplom magistra inżyniera)
na studiach stacjonarnych:
- Inżynieria surowców i bioproduktów
- Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej
- Towaroznawstwo i systemy jakości
na studiach niestacjonarnych:
- Inżynieria surowców i bioproduktów
- Bezpieczeństwo produkcji pierwotnej
- Towaroznawstwo i systemy jakości